Sidor

torsdag 10 november 2011

NO labb om gaserna syre, koldioxid och vätgas

Material: E-kolv, provrör, trästicka och tändstickor


Utförande: Koldioxiden: Man häller lite kalkvatten i en e-kolv. Sedan blåser man med ett sugrör i kalkvattnet. Syret Man fyller en e-kolv med syre från en syretank. Sedan sätter på en kork på e-kolven. Efter det tuttar man på en trästicka och låter den brinna lite. Sedan blåser man ut elden och viftar med stickan så den glöder. Man tar bort korken från e-kolven och för ner stickan. Vätgasen: Man tar ett provrör och håller det uppochner, fyller det med vätgas och fortsätter hålla det uppochner för vätgas är lättare än luft. När man kommer till stället där man ska utföra experimentet. Då sätter man tummen för hålet och vänder provröret. Man håller kvar tummen och tänder en tändsticka. Man tar bort tummen och för omedelbart tändstickan till hålet.


Resultat: Koldioxiden: När man blåste i kalkvattnet blev det grått. Syret: När man förde ner den glödande stickan i e-kolven fattade den kraftigt eld. Vätgasen: När man förde tändstickan till hålet small det till.



Slutsats: Koldioxiden: Kalkvattnet reagerade med koldioxiden man andas ut. Syret: När glöd får mycket syre fattar det eld. Vätgasen: Vätgasen som är lättare än luft åkte upp när man släppte tummen, den reagerade med elden på tändstickan över och small.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar